USA har visat ”arrogans och dumhet i Irak” enligt Alberto Fernandez

Man kan undra hur stark stormen mot Irak-kriget kan bli i USA, men den verkar tillta allt mer. Enligt BBC har nu Alberto Fernandez som är chef för offentlig diplomati vid utrikesdepartementets mellanösternavdelning (”director of public diplomacy in the state department’s Bureau of Near Eastern Affairs”), sagt till Al-jazeera i en tv-sänd intervju att USA har visat ”dumhet och arrogans” i Irak och ”att kriget är ett misslyckande”. Vita husets dementiapparat säger att Fernandez blivit felciterad vilket motsägs av BBC:s egna översättning (Fernandez talar nämligen arabiska). Det är egentligen ganska anmärkningsvärt att en man på just den posten uttalar sig på det här rättframma sättet och man kan bara lyfta på hatten för herr Fernandez frispråkighet. Hur många andra som känner som honom inom Bush-administrationen men som aldrig skulle våga säga det offentligt kan man väl bara ana.

A senior US state department official has said that the US has shown ”arrogance and stupidity” in Iraq.

Alberto Fernandez made the remarks during an interview with Arabic television station al-Jazeera.

The state department says Mr Fernandez was quoted incorrectly – but BBC Arabic language experts say Mr Fernandez did indeed use the words.

Till BBC:s artikel

Andra bloggar om: , ,

2 reaktioner till “USA har visat ”arrogans och dumhet i Irak” enligt Alberto Fernandez”

  1. Nu har han tydligen tagit tillbaks sitt uttalande och sagt att det inte stod för vad han verkligen tycker och amerikanska UD har förklarat att det är inte vad de anser. Så återstår då att fundera på varför detta fick så stor uppståndelse. För att det var en officiell ståndpunkt av något slag? Men gör då inte senare officiella uttalanden från honom och andra då att detta är överspelat? Eller väljer medierna att poängetera denne persons uttalanden och ge dem mycket vikt för att de kommer från en person med en viss insikt kanske om Irak? I så fall finns det säkert många andra med mycket insikt med som har annan åsikt än diplomaten får vi anta.

    För de som var emot Irakinvasionen och USAs ingripanden där behövs väl knappast en USAdiplomats uttalanden för att man ska kunna anmärka på arrogans och dumhet kan man tycka. Det är ju knappast att det är så att i och med en diplomat uttrycker något som man själv tycker så blir det som man själv tycker i någon mening mer rätt eller?

  2. Nej, det blir inte mer rätt för att en diplomat uttrycker det. man måste ju våga stå för sina åsikter 😉 Däremot blir det oerhört symboltyngt om en person på USA:s utrikesdepartement säger det som fernandez gjorde eftersom där finns den faktiska makten. Man kan väl säga att han (från min horisont sett) ropade att kjesaren var utan kläder. min fråga är om han om han är en ensam fågel eller om andra republikaner (vilket jag antar att han är) är lika kritiska i smyg.

    rättframhet och civilkurage är tyvärr en alltför sällsynt vara i dagens politiska spel. jfr nuder-affären.

Kommentarer är stängda.