Iraq Body Counts respons på Lancet-studien

Det här droppade precis ned i min inbox från Iraq Body Count: deras respons på den nya Lancet-rapport som kom ut för cirka en vecka sedan och som väckte en del uppmärksamhet i media. Jag har inte läst rapporten i detalj, men IBC är helt klart mycket kritiska till uppgifterna från Lancet-gruppen och menar att den antingen innehåller metodologiska felaktigheter eller visar på en extremt irrationell mediabevakning, beteende av de skadade eller av myndigheterna.

Hela rapporten kan laddas ned här. Jag nöjer mig med att citera de sista styckena:

Do the American people need to believe that 600,000 Iraqis have been killed before they can turn to their leaders and say “enough is enough”? The number of certain civilian deaths that has been documented to a basic standard of corroboration by “passive surveillance methods” surely already provides all the necessary evidence to deem this invasion and occupation an utter failure at all levels.

On 9/11 3,000 people were violently killed in attacks on the USA. Those events etched themselves into the soul of every American, and reverberated around the world. In December 2005 President George Bush acknowledged 30,000 known Iraqi violent deaths in a country one tenth the size of the USA. That is already a death toll 100 times greater in its impact on the Iraqi nation than 9/11 was on the USA. That there are more deaths that have not yet come to light is certain, but if a change in policy is needed, the catastrophic roll-call of the already known dead is more than ample justification for that change.

Not: IBC:s siffror visar i skrivande stund att minst 43937 och max 48783 civila dödats i kriget i Irak sedan mars 2003.

Uppdatering 19/10: Riverbend är tillbaks med en bloggning om Lancet-studien

Andra bloggar om: , , , , ,
technorati: , , , , ,

3 reaktioner till “Iraq Body Counts respons på Lancet-studien”

  1. Jag var med och demonstrerade mot att USA skulle bomba Irak. Det var ju Alqaidas mål att sätta mellanöstern i brand. Och tydlgen tyckte inte USA att det var någon dum idé. Enligt Riverbend och andra så är det huvudsakligen ett krig mellan USA och Iran. Iran hade ju tydligen trupper inne i Bagdad som härjade redan innan USA kom dit.
    Nu är kriget tämligen självgående. Cyniker i både USA och Alqaida ser sig säkert som segrare. Alqaida fick sitt krig. Och USA lyckades visa att muslimer dödar muslimer.

  2. Iraq Body Count har en god poäng: Borde inte strax under 50 000 döda civila vara nog?

    Partiskhetens problem är att det ensidiga ställningstagandet aldrig kan vinna över någon åsiktsmotståndare, utan polariserar dem bara än mer.

    Det finns inget så effektivt sätt att övertyga någon om att man har rätt, som att erkänna att man har haft fel…

  3. Marcus…en naturlig följd av att alla människor i grund och botten måste samarbeta för att överleva antar jag. så fort du börjar snacka med din fiende så innebär det också att ni tar ett steg mot vänskap vilket i sin tur kan leda till samarbete. det är därför man aldrig någonsin skall erkänna att man har fel. det skickar ”fel signaler”. (sagt med ironiflaggan i topp)

Kommentarer är stängda.