The Lancets nya studie visar horribla dödssiffror för Irak

Den kända medicinska tidskriften the Lancet kommer i dag med en uppföljningsstudie till den kontroversiella undersökning man presenterade 2004 som visade att upp till 100 000 människor kunde ha fått sätta livet till i Irak sedan invasionen inleddes 2003. Den nya studien som släpptes i dag visar ett Irak som sjunkit ner i ett ”blodtörstigt kaos”, och de nya siffrorna motsvarar verkligen den föreställningen. Medeltalet visar att nästan 655 000 människor dött till följd av kriget (excess deaths) och att 601 000 av dessa dött av våld i någon form.

Från rapporten:

We estimate that as of July, 2006, there have been 654 965 (392 979–942 636) excess Iraqi deaths as a consequence of the war, which corresponds to 2·5% of the population in the study area. Of post-invasion deaths, 601 027 (426 369–793 663) were due to violence, the most common cause being gun?re.

Det är naturligtvis horribla siffror som nu presenteras och invasionsländerna har redan reagerat mycket starkt på studien. Vita Huset reagerade redan efter en timme enligt The Guardian med att säga att rapporten inte var trovärdig och många andra kommer att göra sitt bästa för att sabla ned rapporten. Den här gången har dock Lancet-människorna garderat sig mot den storm av ifrågasättande som de vet kommer att komma. Dels är den lägre siffran mycket högre än tidigare: nästan 400 000 döda, dels har man konsulterat fyra experter som kommenterar studiens trovärdighet och metod.

Länk till Lancets hemsida
Direkt länk till PDF med rapporten
Direkt länk till PDF med kommentarer

UPPDATERING: Olydig har skrivit mycket bra om Lancet-rapporten och läs också i DN om studien

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , , , ,

2 reaktioner till “The Lancets nya studie visar horribla dödssiffror för Irak”

  1. Jag hade väntat mig en anstorming från den svenska bomb-högern mot denna rapport men vad jag kan se har den inte kommit ännu. Den kommer väl snart antar jag, det har varit nåt skumt med blogger som kanske gjort att ingen kunna skriva.

    Viktigt att irak frågan inte glöms bort, jag tycker mig kunna se att den håller på att göra det.

  2. Bombhögern har ju inte varit så intresserad av hur många som dör, utan bara av att hugga på siffror som pekar på att amerikaner dödat civila. Det kanske till och med så att de själva börjar använda lancet-studien nu.
    Sen kanske förhoppningsvis många insett att det som försiggår i Irak är så horribelt att det inte längre är någon ide att ifrågasätta den här typen av studier.

Kommentarer är stängda.