Brittiska celebrity big brother i blåsväder på grund av rasism

Jag bryr mig inte särdeles om Big Brother-fenomenet som sådant. Jag såg några avsnitt av den första svenska säsongen och fick en klaustrofobisk, fadd smak i munnen. Det som nu händer i årets upplaga av Brittska Celebrity Big Brother är däremot…ja vad? Intressant? Kanske. Illaluktande? Definitivt. Brittiska motsvarigheten till Radionämnden har tagit emot cirka trettiotre tusen (33000!) anmälningar mot programmet under kort tid, och Channel 4 har polisanmälts av minst 30 personer. Dockor av programmakarna har bränts på gatorna i Indien och debatten rasar. Varför allt detta hullabalå?

Jo, en indiskfödd aktris från Bollywood, Shilpa Shetty, har blivit utsatt för rasistiska påhopp från tre brittiska tjejer som bor tillsammans med henne i BB-huset. I princip pågår något slags utfrysning av den här tjejen, där rasistiskt färgade påhopp som ”åk hem din jävel” och liknande fått den indiska communityn och andra i Sorbritannien att se rött. En av huvudsponsorerna, Carphone Warehouse, har dragit sig ur med motiveringen att ”vissa personer i huset” står för helt motsatta värden än de själva, och den blivande premiärministern Gordon Brown, som är på resa i just Indien, har fått göra ett uttalande som går ut på att britterna minsann är toleranta, samtidigt som han noterar det oroväckande stora antalet anmälningar.

Vad gör då Channel 4, jo försvarar sin omhuldade såpa, som t.ex Direktören Andy Duncan: ”The debate has been heated, the viewing has at times been uncomfortable but, in my view, it is unquestionably a good thing that the programme has raised these issues and provoked such a debate. These attitudes, however distasteful, do persist – we need to confront that truth.” Man gömmer sig som brukligt är bakom den pseudo-sociologiska masken.

Kulturministern Tessa Jowell skräder däremot inte orden: ”I’m disgusted that it has got to this position at all. I think this is racism being presented as entertainment.”

Den här skandalen kommer i efterskalven av en rad uppslitande debatter i Storbritannien under förra året som rör muslimsk kultur och multikulturalism, där bland annat huvuddukar blivit till slagträn i debatten. CBB-skandalen visar att botten är nådd även när det gäller att tolerera att rasistiska påhopp används i underhållningssyfte. Att ett brittiskt TV-program väcker protester på andra sidan jordklotet på ett sätt som liknar muhammed-karikatyrerna gör att man kan börja prata om en rasismens och motrasismens globalisering på allvar. Rasism är inte med nödvändigtvis längre en intern, nationell historia utan protesterna mot den utanför landets gränser kan numera få digra återverkningar och orsaka diplomatiska fnurror. ”What goes around comes around”, som man säger.

Andra bloggar om: , , , ,

6 reaktioner till “Brittiska celebrity big brother i blåsväder på grund av rasism”

  1. Så jäkla sorgligt att Channel 4 ägnar sig åt sånt här nu. Det var ju en gång en nyskapande och djärv kanal som medfinansierade massa god brittisk film, Stephen Frears m fl.

  2. På sätt o vis kunde man samtidigt kanske hoppas på det om man som jag är en varm anhängare av public service??
    Fast å andra sidan — ”Världen i fokus” på TV8…medan SVT drar ner på omvärldsbevakningen?

  3. Nu är jag ganska oinformerad när det gäller det svenska medielandskapet och speciellt när det gäller TV, men det är ju positivt om det (äntligen!) kommer nya privatfinansierade kanaler med kvalitetsutbud. Såg också att tidskriften axcess som ju försöker hålla en högakademisk profil startat TV-kanal. Så jag kanske är överdrivet pessimistisk.

  4. TV 8 är en himla märklig kanal. Jag har sett den sända ren högerpropaganda i form av ”vinmiddag med Carl Bildt”, lyxöverklassvinprovningsprogram och talkshow med Bert Karlsson. Men vad gäller utrikesbevakning är den bättre än SVT…tyvärr, tycker jag.

  5. debatten om publice service är ju i full gång och jag kan hålla med de som menar att svt borde hålla sig i från lek och spel programmen och satsa på kvalitet, för vad händer om några kabelkanaler börjar ta andelar på nyhets och utrikesområdet?

Kommentarer är stängda.