Mer om anti-amerikanska känslor

Jag måste säga att jag tycker att Per Jönssons ledare i gårdagens DN är väldigt belysande för det jag skrev i förrgår om antiamerikanska känslor. Han tar bland annat upp en rad undersökningar som gjorts om hur Europeer ser på hot mot global stabilitet som placerar USA som det främsta hotet. Det exempel han tar upp är en undersökning gjord av Harris Interactive / Financial Times från september i fjol gjord med britter, italienarer, fransmän, tyskar och spanjorer. Undersökningen presenteras på Angus Reid Global Monitor (inte ”Scan”, Per). De länder som utgör det största hotet mot global stabilitet är: USA 30%, Iran 23%, Kina 15%, Irak 14%, Nordkorea 8%, Ryssland 2%, Annan 2%, Ingen 6%.

Det kanske inte är så förvånande att Britter och Spanjorer som deltagit i ”de villigas koalition” är bland de mest kritiska mot USA.

På Angus Reids hemsida hittar jag också en annan intressant undersökning, gjord av Angus Reid Strategies / Maclean’s i november i fjol, som består av intervjuer med 5800 vuxna i ”Australia, Britain, Canada, China, Egypt, France, Germany, India, Israel, Italy, Japan, Lebanon, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, South Korea, Spain, Turkey and the United States”. Undersökningen visar ett liknande resultat. Man har dels ställt frågan vilket land som är det största hotet mot global stabilitet och dels frågan vilken fråga (issue) som är det största hotet. Resultatet är som följer:

Land: United States 33%, Iran 18%, China 12%, Israel 12%, Iraq 11%, North Korea 9%, Other Country 5%, Russia 1%

Fråga: American foreign policy 26%, International terrorism 25%, Islamic extremism 18%, Poverty / Unemployment 8%, Global warming 6%, Fundamentalist governments 4%, The rise of China 3%, Israeli foreign policy 3%, Globalization 2%, Iranian foreign policy 2%, HIV / AIDS 2%

Jag drar i alla fall slutsatsen att folk i gemen i världen är oroliga för det våld som är resultatet av kampen om resurserna och makten i mellanöstern. Detta är förstås en oro man bör ta på allvar. Jag är inte säker på att man gör det genom att vifta bort den som anti-amerikanism.

Andra bloggar om: , , ,