Wael Abbas och uppmärksamheten kring de Egyptiska bloggarna

Här är en av de många videoklipp som den Egyptiske bloggaren Wael Abbas har laddat upp till YouTube, klipp som har skapat rubriker runt om i världen. Jag hörde först talas om dom i förra veckans upplaga av Stockholms Fria (artikeln här). Uppenbarligen har övergrepp filmats av poliser med mobilkameror och dessa klipp har de själva distribuerat på nätet och i mail för att förnedra offret. Sedan Abbas och andra bloggare började lägga upp filmerna på YouTube så har det blivit svårt för den Egyptiska polisen att förneka den systematiska tortyr och det övervåld som den anklagas för. Nu löper Abbas och hans likar att själva bli utsatta för polisens brutalitet.

Den här historien visar vilken politisk sprängkraft bloggen som medium kan ha i ett land där de demokratiska institutionerna är svaga och där media är hårt kontrollerad. Det är här som jag tycker att bloggen som publiceringsverktyg visar sin riktigt starka sida. Säga vad man vill, men i Sverige är vi bloggare inte på samma sätt vid den politiska frontlinjen som i ett land som Egypten även om vi gärna vill tro det. Det är kanske inte så konstigt att vi numera drunknar i modebloggar.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 reaktioner till “Wael Abbas och uppmärksamheten kring de Egyptiska bloggarna”

  1. Det har du naturligtvis rätt i. Självklart har bloggandet en annan sprängkraft i repressiva samhällen. Vad gäller bloggandet i svedala tror jag många kanske haft felaktiga förväntningar på det – att det skulle vara något absolut revolutionerande, där det skulle stå saker man absolut inte skulle kunna läsa någon annanstans, typ. Men varför skulle det egentligen vara så? Det kan minsann ha ett värde ändå (och det är vi förstås överens om).

  2. Det är vi absolut överens om! Jag tycker att bloggen som fenomen har demokratiserat skrivandet och journalistiken, gett var och en som vill bedriva journalistiskt arbete en kanal för detta. Men kanske är jag också en av dem som har haft ”felaktiga förväntningar” på vad bloggvärlden kan åstadkomma. Numera anser jag i alla fall snarast att det revolutionerande med bloggeriet i Svedala är den fantastiska bredden.

  3. Håller med! Det finns verkligen en bredd, och den bortser man ifrån ibland när man talar om bloggosfären. Och den kanske faktiskt är revolutionerande på sätt och vis.

Kommentarer är stängda.