Börsens fall och Iran-krisen

Så nu faller börserna runtom i världen. USA drar med sig Kina, som drar med sig Sverige och Europa som igen drar med sig Kina etcetera. Antingen är det en ”korrigering” eller en djupare recession får vi veta. Kanske är vi på väg in i en ”björnmarknad” med en lång nedgång i ekonomin. Varför föll börserna, frågade jag mig i går, och försökte hitta ett tillfredsställande svar i mediefloran. Det verkar som om det enda svaret är att det inte går att ge något svar. Ändå repeteras en rad olika orsaker i media, varav vissa verkar ha tenderat att bli till sanningar. Jag har samplat några:

En bidragande orsak till den dystra öppningen (på Stockholmsbörsen) var New York-börsernas nedgångar på över 3 procent på tisdagskvällen. Nasdaq och Dow Jones tyngdes av svagare orderstatistik än väntat och ett dystert tal av den förre centralbankschefen Alan Greenspan som pekade på en snar recession i USA.
(Karin grundberg www.di.se/nyheter)

Nervositeten tilltog under tisdagen av en oväntat svag rapport om industrins orderingång för varaktiga varor som föll med hela 7,8 procent under januari. Därtill fördystrades börsstämningen av negativa politiska nyheter, som det osäkra läget i Irak och Afghanistan och Irans trotsiga försäkringar om att gå vidare med landets nukleära program, inklusive egen anrikning av uran. (Lennart Pehrson, DN)

Det är en kraftig nedgång i Kina och i hela Asien, som skapar oro i hela aktiemarknaden och många gör vinsthemtagningar, säger Anders Bruzelius, analyschef på Swedbank. (Anna-Karin Storwall, e24)

The sell-off on global stock markets has continued today amid fears over the US and Chinese economies – the twin engines of global growth – and possible US airstrikes against Iran.
(Julia Kollewe, Guardian)

Recent increases in oil prices, edginess about the standoff over Iran’s pursuit of nuclear technology, and expectations of a slowing U.S. economy added to a string of losses that have pushed the Dow down steadily since last week (Howard Schneider, Washington Post)

Andra orsaker anges också: som att Kina förväntas införa en striktare ekonomisk politik efter partikongressen i Mars. Det som ändå förvånar mig mest är varför så många hänvisar mig till oro för Iran-krisen. Finns det något belägg för en sådan tes? För jag måste anta att det är en tes och inte en orubblig sanning. Möjligtvis kan jag tänka mig att man reagerar på det faktum att det går dåligt för USA i Irak, eller att många marknadsaktörer ser med oro på instabiliteten i Mellanöstern, men att tvisten om Irans kärnvapenprogram och risken för ett krig skulle vara en av de framträdande anledningarna förefaller vara ett rent hugskott, om det nu inte är ren propaganda som nu repeteras av den ”lydiga” ekonomi-pressen.

Som Andrew Leonard på Salon påpekar
så är detta tesmakande kännt som ”diskbänks-förklaringar på marknadens agerande”. Det som han menar skrämmer marknadsaktörerna mest troligen är att det för denna gång inte finns en enda händelse som kan förklara fallet, som efter 9/11.

From that perspective, Tuesday’s drop almost seems more alarming — because the lack of a single all-explanatory factor suggests that traders and investors are in a state of deep nervousness over where the economy is headed, and they are ready to bolt for the exits at a moment’s notice. All it took was a discouraging word from Greenspan, a meltdown in Shanghai and a suicide bomber in Afghanistan, and they were off!

Annars rekommenderas den här artikeln om den Kinesiska ekonomin

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

9 reaktioner till “Börsens fall och Iran-krisen”

 1. Det kan man ifrågasätta men är inte det ett argument som lika gärna verkar motsatt? Vill man ha stabila börskurser så vill man att USA ska sitta lugnt i båten.

 2. Bra att du inte längre är anonym, anonym, eller ska jag säga 911.

  Francophobe: jag antar att man med rätta söker förklaringar i usa:s utrikespolitiska agenda. frågan är varför man skiljer ut iran-frågan? detta är ändå det mest dramatiska fallet sedan 17 september 2001. det har funnit många anledningar för börsen att rasa sedan dess.

  jag vill inte hemfalla åt konspirationsteorier, men jag undrar om också denna ”analys” är en del av usa:s psykkrig och jag undrar varför den svenska mediekåren så självklart hänvisar till den förklaringen. kanske för att den har stått både i washington post och new york times?

 3. Är det verkligen så dramatiskt? I Kina var det stort, men anledningen var ganska logisk. Man införde vinstbeskattning, det gör aktierna mindre värda. Utöver det så är det den allmänna osäkerheten som spökar, där ett nytt krig som dessutom skulle vara ännu omöjligare att vinna skulle försvaga USA:s redan darriga ekonomi ännu mer.

 4. Ska man fatta något så ska man väl ta reda på vad BIS har att säga. Varför inte läsa vad de skriver i sitt senaste nummer?
  http://www.bis.org/ijcb.htm
  Det finns ett antal intressanta artiklar. Det är ju ändå BIS som bestämmer men det är så klart de flesta har väl aldrig hört talas om BIS. Du kan roa dig med att Googla så här:
  ”Bank for International Settlements” site:dn.se
  Som ger ett(1) svar!!!
  Testar du istället med att Googla så här:
  ”Bank for International Settlements” site:svd.se
  så får du två(2) svar!
  Svenskarna är helt enkelt blåsta. De vet ingenting om BIS och de vet lika lite om BBC.

  Svenskarna har hänvisats till en ankdamm. Vad hjälper det att skriva att BBC klantade bort sig 911 och avslöjade 911 som en False Flag Operation. De svenska hjärntvättade kommer då att skriva något om konspirationsteori – de är så hjärntvättade så de själva censurerar informationen!!!

  Stackars människor! sen när kärnvapenkriget kommer så fattar de ingenting. Googla på CONPLAN 8022 och hajja det här med Iran. USA har ändrat sin kärnvapenstrategi! men ankorna lär väl simma vidare… utan att fatta någonting! De kollar börskursen har aldrig hört talas om CONPLAN 8022.

  Svenskarna är bara att beklaga. Eller hur ska vi förklara det? Mediastrukturen i Sverige? Vilka äger Media? Vilka är det som kan blåsa nio miljoner? Ta reda på det!

 5. Vill man ta reda på hur det står till med kunskapsnivån i Sverige så kan man Googla på endast svenska sidor och CONPLAN 8022:
  http://www.google.se/search?q=%22CONPLAN+8022%22&hl=sv&lr=lang_sv&start=0&sa=N
  Och resultatet är beklämmande. 12 svar och vilka svar! studera dem!

  Att sen säga något om börskursen och BBC och 911 är som att kasta pärlor för svinen. De blir bara arga… grymtar högljutt… kom inte och förolämpa oss… vi vet ju att allt tal om 911 som säger något annat än den officiella versionen är konspirationsteori… vi är inte intresserade… vi stirrar oss blinda på börskursen… grymt, grymt… varför tala med dessa som ändå är mina medmänniskor? De är ju helt blåsta! Okunniga, men inte dumma… när ska de fatta vilka de är som blåser dem! Googla på mediekoncentration och fatta!
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=mediekoncentration
  Cirka 1000 svar att studera och förstå någonting! vad att förstå får var och en försöka lista ut själv! Har man förstått det så har man också förstått börskursen!!!

 6. Ok 911, du får bli lite mer konkret än att bara hänvisa till en journal. Vilken roll menar du att BIS har för just frågan om börsfallet?

Kommentarer är stängda.