Adaktusson och Khosravi om Iran

Lars Adaktusson lyckades hålla färgen ganska bra under tiden som programledare för svt’s Agenda. När han nu tagit steget till SvD som kolumnist visar sig färgen tydligt: den är mycket blå. När Adaktusson skall skriva om Iran så fokuserar han på rekrytering av självmordsbombare och Israelhatare, men vad som är kolumnens poäng är svårt att utröna. Vad vill Adaktusson göra? Förespråkar han regimskifte? Vill han bara informera? Själv föreslår jag att han plockar upp det senaste numret av Arena (2/07) och läser Shahram Khosravis utmärkta artikel om den yngre Iranska generationens preferenser, dess USA-vänlighet, den starka feministiska rörelsen (fler iranska kvinnor än män antas t.ex. till universiteten), de 500 000 bloggarna och det faktum att Israel ofta av Iranierna setts som en naturlig allierad mot en panarabisk rörelse som Iran fruktar. Khosravi har till skillnad från Adaktusson en klar och tydlig hållning. Genom att driva in Iran i ett krig riskerar man en reaktionär backlash och ytterligare repression.

Andra bloggar om: , , , ,