Självmordsbombare, klusterbomber eller barnsoldater?

Angående gårdagens postning om Lars Adaktussons kolumn i SvD så finns det några saker att tillägga. Adaktusson har träffat företrädare för organisationen Estehadion som undervisar om martyrskap, vilket bland annat omfattar själmordsuppdrag och menar att ”värvningen av unga självmordsbombare [tillsammans med våldsinriktade barnprogram] är delar av en politisk ideologi som i grunden utmanar det mest fundamentala i synen på människovärde och demokrati”.

Självmordsattacker är en militär taktik som man vet fungerar i ett krig mot väst allt sedan USA drog sig ur Libanon efter en självmordsattack mot en armeförläggning i Libanon i början på 1980-talet, och som sådan varken mer orimlig eller mer moraliskt förklastlig än någon annan taktik som syftar mot militär seger.

Däremot anser jag att varje krig är är något som måste vara en nationalstats absolut sista utväg oavsett strategi och taktik. I dagens krig är det framför allt civilbefolkningen (och miljön) som får lida, och det civila samhället som slås sönder oavsett om det sker med hjälp av självmordsbombare, klusterbomber eller barnsoldater. I väst lever vi med vår egen militära myt: att krig görs upp mellan nationalstater i ärofyllda slag i glesbygd där det knappt finns några civilister (ex: Kursk, El Alamein, Iwo Jima) när verkligheten ser helt annorlunda ut.

När USA invaderade Irak var det tänkt som ett traditionellt mellanstatligt krig, ja det verkade som om USA bara hade ett sådant scenario i åtanke. När det snabbt övergick till att bli ett mer samtida krig efter tre månader stod man handfallna. Lärdomen av Irakkriget (och kriget mellan Israel och Libanon) måste vara att länder i väst måste räkna med ett långdraget, lågintensivt och assymetriskt krig närhelst man önskar föra krig mot underlägsna nationer med stark stridsmoral och att man i så fall bidrar till civilbefolkningens lidande även om man inte själv trycker på avtryckaren.

Min fråga till Adaktusson är därför om värvningen av amerikanska ungdomar till militära uppdrag i Irak också i grunden utmanar det mest fundamentala i synen på människovärde och demokrati?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

8 reaktioner till “Självmordsbombare, klusterbomber eller barnsoldater?”

  1. Detta var sista gången jag besökte din blogg. Ovärdigt, dumt och framförallt dåligt skrivet. Maken till usel skribent får man leta efter. Återvänd till tunnelbanespärren där du hör hemma!

  2. Tack kerstin. Ofta när jag ”twinglar” en postning så dyker det upp någon anonym kommentar med ett liknande innehåll som i herr(?) anonyms ovan, där man undviker sakfrågan och i stället klankar på hur postningen är skriven. det får mig att undra om det är frågan om något slags orkestrerad psy-op.

  3. Blir alltid lika arg när jag läser den typen av anonyma påhopp som förste kommentatorns. Vad ÄR det för människor som gör på det viset egentligen? Tala om ovärdigt och dumt.

  4. Jag frågar mig jag med. Det är lätt att glömma att det finns många därute som inte tror på demokratin eller ens det offentliga samtalet.

  5. visst. jag antar att du syftar på ”återvänd till..”? i det här fallet tror jag ändå att det handlar mer om ”klassism”.

Kommentarer är stängda.