Global glasnost: JAS, BAE och korruptionsskandalen

Den nya korruptionsskandalen kring Saab/BAE:s affärer med JAS Gripen som DN började gräva i för ett tag sedan verkar ha smält bort i sommarvärmen. I alla fall i svensk media. I Storbritannien är det däremot fullt medialt pådrag kring storkoncernen BAE:s korrupta vapenaffärer som också involverar Saab eftersom BAE varit Saabs partner i marknadsföringen av JAS i bland annat Sydafrika. The Guardian har en uppsjö artiklar och presentationer för den som vill sätta sig in affärerna.

Det är en svårforcerad härva med miljardbelopp i rullning. Bara Saab har enligt anklagelserna betalat 19 miljarder kronor (!) till agenter och mellanhänder som inte specat sina utgifter varför man kan anta att det delvis rör sig om mutor för att smörja affären. Nu synar åklagare i Storbritannien vapenaffärer med bland annat Tjeckien, Quatar,Sydafrika, Saudiarabien och Rumänien m.fl. länder och skandalen verkar bara växa.

Så bör vi bry oss om detta? ”Det är så här det går till i den internationella vapehandeln” får man ju hela tiden höra. Föreställer att ett statligt verk hade betalat ut 19 miljarder i oredovisade belopp till ”konsulter”. Det skulle leda till både hudflängnngar, åtal och avgångar en masse. Nu handlar det ju förstås om ”rikets säkerhet” (även om man kanske i stället borde prata om ”Saabs säkerhet”), och då vill man kanske argumentera för att det är befogat med sekretess och skumraskaffärer. Jag skulle i stället vilja påstå att det är befogat med större transparens, eller glasnost för att använda Gorbatschovs utmärkta term. För vår säkerhets skull (och för andras säkerhets skull med för den delen) bör vi väl ändå få veta vilka vi lierar oss med, vilka som får våra vapen, hur de används och hur mycket de kostar?

Tycker vi då i detta avlånga land vi har problem med korruption? Jag har tagit en snabb titt på Transparency Internationals globala korruptions-barometer och fann till min förvåning att det inte alls bara är medborgare i tredje världen som upplever korruption som ett problem. Till exempel upplever afrikaner att deras regeringar är mycket mer effektiva i sitt arbete med att få bukt med korruption än t.ex europeer. Och svenskarna är riktgt pessimistiska. Däremot betalar europeen väldigt lite mutor på vardagsnivå i jämförelse med afrikanen och upplever att korruption är ett problem i politiken och i näringslivet där afrikaner och sydamerikaner t.ex. anger korruption inom polisväsendet som ett stort problem.

Statistik säger förstås inte allt, och jag har inte gjort någon djupdyknng i materialet för att få en förklaring till olikheterna. Men en sak är klar, vi behöver glasnost och motåtgärder för korruption också i sverige och en bra början vore att verkligen gå till botten i JAS-träsket.

LÄS MER!
Transparency Internationals globala korruptionsbarometer
Rapporten som PDF
DN om JAS-affären: översikt, kritik, kostnader, fackstöd

Guardians BAE Files

Guardian Flash-presentation
Tidskriften Analys & Kritik, flera artiklar

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 reaktioner till “Global glasnost: JAS, BAE och korruptionsskandalen”

 1. Ja, det är verkligen märkligt att höra det där ”men det är så det går till…”. Som om det vore en norm vi alla måste rätta oss efter. Så funkar det i världen, liksom — den internationella vapenhandeln, ja den är alltings mått och hjärta den! Den är vi alla slavar under och det är väl inget att göra åt — vadå, kommer du här och vill försöka göra uppror mot DEN INTERNATIONELLA VAPENHANDELN, är du inte riktigt klok?

 2. Tycker vi då i detta avlånga land vi har problem med korruption?

  Korruption och Sverige…? Det är nog mer grupp-orienterat här, som allt annat.

  Vad sägs om en intresseorganisation som:

  – Får unikt bra lagar av en regering.
  – Därefter lyckas så bra att de får störst andel av befolkning som medlemmar i världen.
  – Ger en massa ekonomiska bidrag till partiet i regeringen.

  LO.

  Det som verkligen upprör mig angående korruption och Sverige är ICA.

  – Fram till några år innan EU-medlemskapet var priserna skyhögt mycket högre i Sverige (sen var de bara högre). Det var känt, men utkrävandet av ansvar i media var 0.

  – Notera att matpriser är en högre procentuell andel av utgifterna för låginkomsttagare. De partier som påstår sig vurma speciellt för deras behov har inte sagt ett knyst om att de fattiga under decennier helt i onödan bestulits på en stor del av sina pengar. Sen dess har jag skrattat när jag hör ordet ”solidaritet”.

  – ICA hade gigantiska vinstmarginaler — och närmast ingen konkurrens. (Coop var så inkompetenta att de inte kunde konkurrera ens när ICA hade gigantiska vinstmarginaler.)

  – Trots vinstmarginalerna och de höga priserna hade ICA ett fortsatt undantag i monopol-lagstiftningen.

  – Nu har matpriserna närmast stått stilla i ett decennie — trots ökande löner och andra kostnader! Det fanns uppenbarligen en hel del fläsk att skära.

  – När Lidl började bygga en butikskedja så hade de jätteproblem att få butikslägen eftersom en massa politiker i en massa kommuner samtidigt bestämt att affärscentrum var dåliga — de borde iofs veta så många som de byggt! Säkert bara en slump.

  – Det har varit en ren massmedia-frenzy att tugga på Lidl, men ICAs monopol och högre priser har aldrig fördömts. (Notera att det är värt miljarder för en stor annonsörer att det inte kommer in i allmänna medvetandet.)

  (Disclaimer: Jag har varit in i en Lidl-butik en gång. De bygger en nu på passande avstånd och jag hoppas jag gillar den.)

 3. Varför förvånad? det är inte första gången svensk vapenindustri (som numera inte är speciellt svensk däremot) är involverad i mutaffärer. minns haubitsarna till indien och krutsmugglingen till Irak (eller var det Iran?)

Kommentarer är stängda.