Hårdare ord i läckt rapport om Palestina-krisen

När nu strider mellan Hamas och Fatah-stödda miliser skördar dödsoffer igen så publicerar the Guardian en hemligt rapport som FN:s sändebud till mellanöstern Alvaro de Soto skrev för internt bruk för FN i maj. I rapporten, som speglar de Sotos egna åsikter snarare än FN:s går Peruanen helt klart hårdare åt alla parter än vad FN skulle göra i vanliga fall. Här är några axplock ur de Sotos rapport som behandlar Palestina-krisen:

· The international boycott of the Palestinians, introduced after Hamas won elections last year, was ”at best extremely short-sighted” and had ”devastating consequences” for the Palestinian people

· Israel has adopted an ”essentially rejectionist” stance towards the Palestinians

· The Quartet of Middle East negotiators – the US, the EU, Russia and the UN – has become a ”side-show”

·The Palestinian record of stopping violence against Israel is ”patchy at best, reprehensible at worst”

The Guardian om rapporten

Rapporten som PDF

UPPDATERING 00:35 : På BBC pratar man just nu om att Hamas och Fatah har förhandlat fram en vapenvila. Ett av de krav som tydligen varit på bordet är att Hamas skall få kontroll över säkerhetsstyrkorna (där har vi kanske en förklaring till striderna). Samtidigt pratar nu FN om att sända in styrkor i Gaza. Vågar man gissa att frågan kommer att bli allt hetare för det ”internationella samfundet” om Hamas skulle ta kontroll över Gaza (vilket verkar hålla på att hända)?

Andra bloggar om: , , , , , ,