Kontrasternas obscenitet


I the Guardian läser jag i dag att kvinnliga israeliska ministrar reagerat med upprördhet över att det isralelska konsulatet uppmuntrat Israeliska kvinnliga soldater att vika ut sig i herrtdningen Maxim för att ”förbättra blden av Israel utomlands”. Tidningens målgrupp, som man kan anta är män i 20-35 års åldern, bryr sig nämligen för lite om Israel enligt konsulatet. I de mer vapentokiga delarna av USA är sex och vapen uppenbarligen en oslagbar kombination, men för alla oss andra som snarare ser kombinationen av våld och sex som svårsmält är det knappast någon vidare reklam. Och då skall man inte prata om hur eventuella islamister med sin nästan paranoida inställning tll sex i det offentliga rummet reagerar.

Nu behöver man inte gå så långt för att se det obscena i den överväldgande kontrasten mellan bilden av Israel som ett partytokigt, frisksportande, sexigt och romantiskt lyckans land och den tragedi som utspelar sig Gaza. Det räcker med några snabba knapptryckningar på youtube. Jag erkänner att det är en alltför enkel poäng att ställa upp nedanstående videoklipp mot varandra och jag kan förstå att Israelerna så gärna vill se sitt land som det moderna land det ändå är, men är det inte dags att ta bort skygglapparna och förstå att obsceniteten är uppenbar för de flesta? Det bör påpekas att det egentligen inte på något sätt är ett specifikt problem för Israel och Palestina. Situationen kan utan problem jämföras med Rios favelas och Nairobis gigantiska slumoråden.

Man kan prata i evigheter om händelsekedjor. Vem som gjorde vad mot vem och när. Det gör inte obsceniteten mindre tydlig. För den som tycker att denna postning är moralistisk vill jag säga att det inte är så svårt att bli moralist. Pröva!

Andra bloggar om: , , , , ,
Andra bloggar om:

En kommentar till “Kontrasternas obscenitet”

Kommentarer är stängda.