Australiens försvarsminister talar klarspråk om den irakiska oljan

Äntligen talar någon klarspråk inom ”de villigas koalition” och medger att oljan var en av anledningarna att delta i kriget i Irak. Det är Australiens försvarsminister Brendan Nelson som medgett att energisäkerhet var en faktor i Australiens beslut att delta med trupp i en intervju med ABC, Australian Broadcasting Corporation.

THE government has admitted the need to secure oil supplies is a factor in Australia’s continued military involvement in Iraq. Defence Minister Brendan Nelson said today oil was a factor in Australia’s contribution to the unpopular war, as ”energy security” and stability in the Middle East would be crucial to the nation’s future. Speaking ahead of a key foreign policy speech today by Prime Minister John Howard, Dr Nelson said defence was about protecting the economy as well as physical security, and it was important to support the ”prestige” of the US and UK. ”The defence update we’re releasing today sets out many priorities for Australia’s defence and security, and resource security is one of them,” he told ABC radio.

Kors i taket och ta i trä. En försvarsminister i krig som vågar vara rättfram i den här frågan är inte något vi är bortskämda med! All heder åt Brendan Nelson.

mer om detta i the Australian och i Aljazeera magazine

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 reaktioner till “Australiens försvarsminister talar klarspråk om den irakiska oljan”

  1. man kan ju förstås tycka att han kunde ha vädrat sin åsikt redan 2003! I efterhand tror jag att vi kommer att titta tillbaka på irak-kriget och upptäcka ungefär samma blodtörst och krigsglorifiering som under första världskriget. och folk kommer att skämmas för att de lät sig dras med.

  2. Tror du har helt rätt. Vore det inte för nätet skulle det komma en dag då ingen någonsin var för Irakkriget, precis som ingen någonsin var nazist.
    Nu har vi nätet så det går inte att förneka. Kvarstår endast nesan att be om ursäkt för ungdomlig förvillelse, eller för att man var missledd, som vi ju också sett exempel på de senaste 15 åren, bland dem som har tryckta alster bakom sig som de inte kan trolla bort och har önskat att de aldrig publicerade, när vinden vände.

  3. Nätet är förvisso skoningslöst. Minns när Johan Ingerö deletade sin blogg och någon lyckades återskapa delar från googles chacade variant plus att någon annan lade beslag på hans domän. Vilken cirkus.

    Tiden är ändå den största historie-revisionisten. Kanske är det därför som Blair hela tiden sagt att ”historien kommer att visa att jag har rätt” vilket är en dålig ursäkt för usla beslut i samtiden. Samtidigt har jag en känsla av att ”vinnarnas historia” blir starkare ju längre tiden går.

Kommentarer är stängda.