Sommarläsning: Robert Fisks ”The Great War for Civilization”


Robert Fisks The Great War for Civilization: The Conquest of the Middle East är ett minst sagt massivt dokument över alla de krig som den nitiske och ofta arge brittiske reporten bevakat för the Times och numera the Independent. Ju längre jag vandrar in i detta massiva verk på 1300 sidor, desto mer inser jag att detta verk är ”måste-läsning” för alla som vill hålla ett kritiskt öga på mellanöstern. Det gäller bara att inte bli avtänd av bokens omfattning. Det är en bra taktik att hoppa fritt mellan kapitlen. Själv började jag mitt i boken med att läsa om det Armeniska Folkmordet.

Jag känner ett omedelbart släktskap med Fisks hållning; han lyckas osvikligt med konststycket att dissikera de komplicerade förhållandena i mellanöstern utan att förlora sympati för de svagaste, för offren: de som drabbas av härskarnas vrede och godtycke, av ”våra” bomber, kolonialpolitik och ständiga invasioner och av ”motståndsrörelsernas” våldsamma och blodiga övergrepp. Det är övergrepp mot civilister, hyckleriet, lögnerna och det militärindustriella komplexen som upprör honom oavsett om det handlar om halshuggna algeriska bybor eller sönderbombade flyktingläger i Libanon. Så har också Fisk varit stationerad i Beirut i trettio år och under tiden hunnit bevaka alla de krigsscener som få av oss häruppe i den kalla och blöta nord är speciellt insatta i: alla de frontlinjer som går mellan islamister, monarker, baathister, israeler, falangister, brittiska, franska och amerikanska trupper och vad det nu kan vara. Han har hunnit intervjua Usama Bin Ladin tre gånger i de afghanska bergen och varit nära att mista livet vid flera tillfällen.

För mig representerar han en klarsyn i förhållandet till makten som jag ser som oerhört sällsynt i journalistkretsar (speciellt i Norden) som bara alltför ofta tenderar att repetera invanda föreställningar (om inte ren propaganda) fångade i sina nationella perspektiv utan att ifrågasätta motiven bakom handlingarna. Han ingår så att säga i den lilla skara av journalister som trots allt ”får lov” (trots att de är avskydda av många) att kritisera ”vår” utrikespolitik i ”prime-time”, en skara där Fisk tillsammans med John Pilger, Seymour Hersh, Naomi Klein och Noam Chomsky är affischnamnen. Det säger något om vårt samhälle att de inte är fler.

Boken på Adlibris
svenska (ISBN 9113011944)
engelska (ISBN 1841150088)
Intervju med Fisk i DN

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

7 reaktioner till “Sommarläsning: Robert Fisks ”The Great War for Civilization””

 1. Tack för tipset för sommarläsning i detta eländiga regn! Första syndafloden var väl bortåt Persien enligt legenden. Vad har vi gjort för synder för att få den hit. Hälsningar Per Herngren

 2. Hej Per!
  Det kanske är ett bra tips för den president som vill invadera Iran? anklaga inte Iranierna för att göra Weapons of mass destructions utan för att vara orsaken till ”Weather of Mass Destruction” 😉

 3. Det gäller att uppdatera sig då och då …

  Turkiet kan INTE skyllas för ngt folkmord i fortsättningen i enlighet med den nya lagen som är antagen april 2007!!!

  Här kommer artikeln om den nya EU-lagen:

  EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan…och Turkiets fall. Det så kallade ”armeniska folkmordet” kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU’s DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder…vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.

  Eu definierar folkmord som det som hände

  1.Judarna under andra världskriget,

  2.Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)

  3.Samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

  Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett JURIDISKT BESLUT om det.

  Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.

  Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivning har äntligen gett resultat.

  Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:

  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

Kommentarer är stängda.