Jämnt i det danska valet

Det Danska valet verkar bli stenhårt mellan höger och vänsterblocken. Det visar den första vallokalsundersökningen. Anders Fogh Rasmussens Venstre har en klar ledning och Naser Khaders ”Ny alliance” verkar få en vågmästarroll. Information.dk har ersatt sin vanliga onlinetidning med en valblogg. Se också Politiken.dk för mer info. DN rapporterar också om detta.

Uppdatering 23.55: Så det blev de borgeliga som till slut vann valet i Danmark även om marginalen minskade. Den stora vinnaren på vänstersidan blev Socialistisk Folkeparti som fördubblade sina mandat och med sina 13% är fjärde största parti bara ynka en procent från Dansk Folkeparti medan Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan 1906. Vänsterväljarna valde med andra ord ett lite mer progressivt alternativ. Jag tycker att det är intressant att det finns hela fyra vänsterpartier i riksdagen. Skulle inte vi också ha plats för ytterligare ett vänsterparti? Jag tror det.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 reaktioner till “Jämnt i det danska valet”

  1. Det räcker väl med ett vänsterparti här, vad det verkar ha detta väldigt svårt att få till det i Sverige.
    Socialdemokraterna räknar jag numer inte till vänsterpartierna, fast det kanske jag är nästan ensam om att anse.

    Eller menar du kanske att just därför, och för att v släpar på en massa barlast från Stalintiden, så är det handikappat och därför behövs ett vänsterparti till härhemma? Det kan jag i så fall förstå.

    Sedan skulle man ju önska att miljöpartiet var lite klarar om var de står och vilket block de stödjer.

  2. vad jag menar är att ett nytt vänsterparti mellan S och V, som kan fånga upp de S-väljare som tycker att S borde driva vänsterfrågor, men inte vill rösta på V, skulle göra att vänsterpolitik kom mer i fokus och att debatten skärptes. varför inte ett parti som har global rättvisa högt på dagordningen?

Kommentarer är stängda.