Musharraf inför undantagstillstånd


Nu utlyser Pervez Musharraf undantagstillstånd i Pakistan vilket är ytterligare en dramatisk vändning i den senaste tidens utveckling. Musharraf kan vara på väg att förlora makten till Bhutto och som han inte hade nog problem med sina jurister och konkurrenter så håller frontlinjen i det så kallade Waziristan-kriget mellan Pakistans armé och islamistiska miliser i gränsområdena mellan Pakistan och Afghanistan att leta sig allt längre ned mot Islamabad och Peshawar, nu senast i Swat-regionen, vilket man kan läsa om i New York Times den 1 november.

Frågan är hur USA reagerar på den här utvecklingen. DN:s korre i Pakistan Mia Holmgren skriver att:

– För USA är ett undantagstillstånd den sämsta tänkbara utvecklingen. Pakistan är USA:s kanske viktigaste allierade i kriget mot terrorismen. För USA har president Musharrafs sjunkande popularitet varit ett stort problem. USA har haft ett finger med i förhandlingarna mellan Musharraf och Bhutto som skulle leda till en maktdelning efter valet i januari. Bhutto som premiärminister skulle ha gett ökad trovärdighet åt USA:s terrorkrig, ett undantagstilltånd har motsatt effekt.

Om Musharraf ropar på hjälp från USA när det börjar osa maktövertagande och NATO börjar flytta trupp från Afghanistan till Pakistan så innebär det en rejäl sträckning av de redan hårt åtsatta NATO-trupperna i Afghanistan som redan är på väg att förlora kriget mot Talibaner, klanarmeer och krigsherrar, och skulle Turkiet nu marschera in norra i Irak så är USA:s situation förstås totalt omöjlig. Samtidigt har man ju kommit dit man uppenbarligen ville: till ett krig i hela mellanöstern. Det var nog bara inte så här man tänkte sig det. Jag undrar om inte Iranierna tills vidare kan känna sig ganska lugna.

Stay tight. Jag har en känsla av att jag kommer att behöva uppdatera den här postningen i dag.

Bild: Swat-regionen. Från wikipedia. Licens GNU

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,