BBC om det militärindustriella komplexet

In the councils of government, we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the military-industrial complex. The potential for the disastrous rise of misplaced power exists and will persist.
We must never let the weight of this combination endanger our liberties or democratic processes. We should take nothing for granted. Only an alert and knowledgeable citizenry can compel the proper meshing of the huge industrial and military machinery of defense with our peaceful methods and goals so that security and liberty may prosper together.

Orden, som är den amerikanske presidenten Dwight D Eisenhowers, är en tydlig varning riktad till det amerikanska folket i det avgångstal han höll 1961. USAs försvarsvarsutgifter växte stadigt efter andra världskrigets slut och Dwight D såg en fara i hur militär, försvarsindustri och politiker samverkade, och hur deras intressen riskerade att urholka medborgarnas rättigheter.

Det militärindustriella komplexet är också temat för BBC-dokumentären Why We Fight, som finns att se i Realmedia format på informationclearinghouse.info, denna ständiga källa till ”nyheter som man inte hittar på CNN”. Den 1 timme och 40 minuter långa filmen innehåller en lång rad intervjuer med både militärer, säkerhetsanalytiker, pentagonanställda, nykonservativa och liberala opinionsbildare. Speciellt i dessa tider när vi i värsta fall har ett nytt amerikanskt krig på gång mot Iran är den väl värd att ta en titt på. Om man står ut med den dåliga upplösningen förstås.

Öppna filmen med Real Player

Se filmen på informationclearinghouse.info