Noterat om Israel, antisemitism och det tredje världskriget

Göran Rosenberg har skrivit en av de mest klarsynta kolumner som jag läst på länge i DN: ”Rapport från det tredje världskriget”, där han uttrycker en djup förvåning, och bestörtning, över det faktum att många i Israel ser det tredje världskriget som pågående, här och nu. Hans sammanfattar en känsla som nästan på pricken motsvarar den jag själv har inför föreställningen om ett pågående civilisationskrig.

”Vad som likväl förundrar mig är att så många runt konferensbordet tycks dela uppfattningen att Israels krig också har blivit hela västvärldens krig, eftersom den islamistiska fundamentalismen numera har blivit allas vår gemensamma fiende i ett ändlöst tredje världskrig som redan har börjat.

Jag förundrar mig, eftersom något sådant krig inte existerar i min värld. Vad som existerar i min värld är tills vidare ett huvudsakligen politiskt och socialt fenomen (religiös fundamentalism) och ett huvudsakligen polisiärt och legalt problem (terrorism). Ingetdera kan bekämpas med krig, bådadera tenderar att underblåsas av krig.

Av Israels föreställningar om ändlöst krig har västvärlden därvid ingenting att lära.”

I dag har också Forum för levande historia kommit ut med en rapport om antisemitism i Sverige. Rapporten visar att 41% av deltagarna i enkäten visar upp en negativ eller djupt negativ bild av judar, och att 5% visar upp en helt negativ bild. Det är förstås ett skrämmande resultat, som bekräftar min misstanke om att rasismen går djupare än vad man tror i det här landet. Under året kommer Forum för levande historia att genomföra två undersökningar om islamofobi respektive homofobi. Det skall bli mycket intressant att se vad resultatet blir.

3 reaktioner till “Noterat om Israel, antisemitism och det tredje världskriget”

  1. Bara en kort kommentar angående rapporten om antisemitism och framtida studie i islamofobi. Om du kollar igenom rapporten så kommer du att finna att det finns redovisat attitydfrågor gällande intolerans mot judar och intolerans mot muslimer. Det visar sig att intoleransen mot judar verkar ha minskat något sedan 2003, om jag läser tabellerna rätt, medan intoleransen mot muslimer ökat sedan 2003. Intressant är att intoleransen mot muslimer är större än intoleransen mot judar för personer med sympatier för samtliga politiska partier. Igen kanske jag ska tillägga att jag snabbt kollat igenom rapporten men så verkar det vara.

  2. Jag har inte heller tittat igenom rapporten än, men jag förväntar mig (av någon anledning) att intoleransen mot muslimer är högre än den mot judar. Jag antar att den framtida rapporten kommer att visa om det stämmer.

Kommentarer är stängda.