En möjlig och märklig allians i mellanöstern på väg att bildas?

Kriget mellan Israel och Libanon verkar inte bara ha skakat om Israel utan också andra länder i mellanöstern vilket kan leda till nya och tämligen oväntade allianser. Den Israeliska tidningen Yedioth Ahronoth rapporterade i måndags att Ehud Olmert skulle ha träffat en högt uppsatt Saudier i Jordanien den 13 september, kanske till och med Kung Abdullah, men Olmert förnekar det kategoriskt. Haaretz satsar på att någon nära rådgivare till Olmert skulle ha träffat Prins Bandar, den förre Saudiske USA-ambassadören, och högt uppsatta källor bekräftar tydligen att någon form av möte ägt rum. Att Saudierna och Israel håller ett hemligt möte är tämligen intressant och man kan undra vad som avhandlades på ett sådant?

Israel och Saudi-Arabien har för det första en gemensam sak och det är att minska det Shiitiska inflytandet i regionen. De sunnitiska Saudierna ser uppenbarligen med oro på Iran-backade Hezbollahs triumf i kriget mot Libanon nyligen och önskar minska det shiitiska Irans inflytande i regionen. Att Israel har samma målsättning behövs knappas nämnas. Men mötet kan också varit avsett att blåsa liv i Arab-Ligans fredsinitiativ från 2002, som fler och fler aktörer nu börjar snegla mot som en lösning på konflikten mellan Israel och Arabvärlden. Jag har tidigare skrivit om det förslaget som togs fram av just Saudierna. Utåt vägrar Israelerna dock att prata om sådana saker. Frågan är vad som sker i det fördolda.

Det verkar med andra ord som om den ytterst svaga fredsbrisen fortsätter att blåsa vidare. Både Shimon Peres och Syriens kung Assad har antytt att det är dags att gå till förhandlingsbordet. Det som är positivt är att fredstrevarna den här gången kommer från länderna i regionen och inte i form av ytterligare en ”vägkarta för fred” ihoprafsad av västpolitiker som vill ha en fredsmäklarfjäder i hatten. Det är bara att hoppas att Israelerna faktiskt tar sitt förnuft till fånga och börjar att förhandla om fred. Att vissa Israeler är ytterligt pessimistiska till att det kommer att ske är kanske inte konstigt.

Uppdatering 26/9: Nu har också Saudierna dementerat att man skulle ha haft ett toppmöte med företrädare för den Israeliska regeringen. Och Peres dödförklarar den Saudiska fredsplanen enligt en artikel i dagens The Guardian.

Bildcollage: Fr.v. Ehud Olmert (fair use), Crown Prince Abdullah of Saudi Arabia (public domain) och Bashar Al Assad (Creative Commons Attribution 2.5 Brazil License).

Andra bloggar om: , , , , , ,
technorati: , , , , , ,