Israel accepterat som medlem i Europeiska Interpol

I Haaretz engelska onlineupplaga kan man i dag läsa att Israel efter fem års väntan blivit medlem av Interpols Europeiska gren, en väntan som delvis förklaras med att man inom Interpol inte velat uppröra Muslimska länder. Signalen är ändå tydlig: Interpol menar att Israel är en lojal vän som kommer att hjälpa dem att förhindra terrorattacker på ett effektivare sätt, och eftersom många anser att terrorister snudd på per definition är muslimer (Not all muslims… etc.) och Israel har stor erfarenhet av Islamistisk terror så förefaller det säkert helt logiskt för de flesta, utom just för…just det…de muslimska länderna. Nästa steg är väl att Israel begär inträde i EU. De skulle säkert få ett medlemsskap snabbare än Turkiet.

Police spokesman Micky Rosenfeld called the decision a ”breakthrough,” noting that 70 percent of Israel’s international police operations take place in Europe. The agreement came during Interpol’s general assembly over the weekend in Rio de Janeiro, Brazil.

Up to now, Israel has been part of the Asia region. The five-year wait reflected traditional European concern of angering Arab nations. Israeli efforts to join European sections in other international groups have met similar delays. Also, Israel was recently admitted to the International Committee of the Red Cross after a decades-long struggle.

Meir Rosenne, a former legal adviser to the Foreign Ministry and ambassador to Washington [said].

”After September 11 and the bombings in Madrid and London, Europeans became increasingly aware that there’s no fight against international terrorism without international cooperation,” he said. ”Israel has a large experience in the war against terrorism. Israel’s official cooperation with European polices will allow them to fight terrorism more efficiently.”

Andra bloggar om: , , , , ,

Technorati: , , , , ,