Chinatown i Småland

Av alla de entrepenadstinna projekt som det småländska näringslivet lyckats frambringa så torde Kalmars nya Chinatown vara det mest aparta och samtidigt helt i linje med västs nya intresse för ostasien: från den gula faran till den gula medicinen. Jag pratar om det nya spektakulära byggnadsprojekt som är på gång på en stor tomt utanför Kalmar där ett kinesiskt grossistföretag beslutat att bygga ett huvudlager för kinesiska varor på väg till övriga Europa. Mina småländska vänner berättar om de förhållanden som omgärdar projektet och de rykten som förföljt det. Är denna deal med det kinesiska företaget måhånda bara en bluff? Enligt uppgift skall detta projekt vara det kinesiska företagets första inom grossist-branschen. Nu har visserligen det faktum att markarbetena påbörjats tagit udden av de ryktena, men det är ett så spektakulärt val av ort att skeptikerna förstås fått vatten på sin kvarn. Bara det att Kalmar vann budet i strid med en stad som Amsterdam! Det verkar också som om det här projektet kommer att involvera kinesiska arbetare som kommer att sätta upp de moduler för lagerbyggnader som förstås byggs i Kina och fraktas hit. Arbetarna skall visserligen bli garanterade svenska lönenivåer, något som knappast kan kontrolleras eftersom de aldrig kommer att komma in i det svenska skattesystemet, och sedan historien med de kinesiska kranmontörerna i Göteborg, där vissa arbetare lär ha fått så lite som fyra (4) kr i timmen, så kan man gott tänka sig att facket har sina ögon på det här projektet. Vad som kommer att bli ännu mer intressant är att Småland kanske får sitt första Chinatown i och med att bostäder också skall byggas för den hitskeppade arbetskraften. Allt snack om den gula faran verkar numera vara som bortblåst och snarare har Kinas överhettade ekonomi blivit den gula medicin som Europa begärligt suktar efter för att försöka behålla tillväxt och vinster. Blickarna vänds efter etthundra år av frånvaro åter mot öster, men denna gång har kanonbåtarna bytts ut mot containerfartyg. Som min sinofil till vän brukar hävda: inom tio år kommer kinesiska att vara ett vanligt språk i Europa. Vad som är mer intressant är att många tonåringar i dag tycks blicka mot öst, kanske framför allt mot Japan, snarare än mot USA. Det är en föraning om de förskjutningar i världsekonomin som långsamt är på väg.

4 reaktioner till “Chinatown i Småland”

  1. Welcome to he future: Den framtida arbetskrafsinvandringen är här. Den är global och rör sig från land till så snabbt att inga avtal kan knytas ang arbetsförhållande, löner m.m. Dessa globetrotters till trasproletärers runflackande är med och undergräver all möjlighet till interaktion och organisering inom arbetarklassen. I stället är risken stor at de bara ses som ett hot genom at vara en främmande grupp som det aldrig blir ngt utbyte med….

  2. En och en halv månad nu med mycket sporadisk aktivitet… Det är inte utan att man börjar frukta att den svenska bloggosfärens bästa utrikeskommentator är på väg att tystna. Say it ain’t so, Mr Brown, say it ain’t so!

  3. Marcus, den del av min hjärna som jag normalt brukar använda för bloggen, läsning och nyhetsinhämtning har på sista tiden varit tvungen att användas till andra saker. Jag tror att du vet hur det är. Jag har i alla fall inga planer på att sluta bloggandet just nu.

  4. Jag har fullt av respekt för det. Har själv befunnit mig i den situationen. Jag är också oerhört glad att höra av dig och få veta att det finns hopp om att läsa dina kommentarer igen. Sköt om dig!

Kommentarer är stängda.