Zero Degree Turn: en av Irans populäraste TV-serier


Eftersom propagandamaskineriet är i full gång när det gäller Iran, vilket bland annat innebär att man om och om igen försöker utmåla Iranierna som antisemiter på grund av Ahmadinejads infamösa uttalanden, så är det rätt befriande att se ett avsnitt av den populära Iranska såpan Zero Degree Turn som är en kärlekshistoria mellan en iranier och en judinna i Paris under Andra Världskriget. Judinnan och hennes familj räddas i nedanstående avsnitt från koncentrationslägren av den unge iraniern. Visst är såpan rätt usel, som såpor skall vara, men poängen är att det är den statliga TV-kanalen (vad jag förstått av diskussionerna på YouTube) som sänder den och att det är en av de mer populära serierna på dagtid. Det ger en lite annan bild än vad propagandan vill förmedla. Som en av kommentatörerna på youtube säger:

I’m not normally a fan of Iran, but I have to say this. I’m impressed. This goes beyond the normal political rhetoric and shows a more balanced view.

Uppdatering: jag ser att Lennart också skrivit om tv-serien, att wikipedia har en artikel om den, att Haaretz är kritiska till den, och att the wall street journal också skrivit om den. Israeliska YNet är mer positiva. Det kan vara värt att nämna att tv-serien är baserad på en verklig historia. Den Iranske diplomaten Abdol Husseini Sardari lär nämligen ha räddat många judar genom att förfalska Iranska pass åt dem. Det är också intressant att Ayatolla Khamenei är ansvarig för Irans television och att regissören inte hade några problem att få finansiering för sin serie. Ett försök av Khamenei att tona ner Ahmadinejads stolligheter måntro?

Andra bloggar om: , , , ,

En kommentar till “Zero Degree Turn: en av Irans populäraste TV-serier”

  1. Jag är dock inte förvånad. Då jag har nära kontakter med folk i Iran så har jag för länge sedan insett att Presidentens utspel får står för honom medans folket skrattar lätt och lever vidare i sina dagliga liv, inte helt olikt det vardagliga livet i väst. Ser med all tydlighet hur medias vinklingar av Iran är rent av missvisande i många fall. Efterlyser mer artiklar/reportage från vardagens Iran!

Kommentarer är stängda.